6.9.2009

Ruosteisia unelmia

Ruosteiset tavarat on jotenkin saaneet oman paikkansa sydämessäni. Lieneekö syynä ikääntyminen vai mikä? Mitä ruskeampi ja vanhankarhea jokin vanha esine on sen ihanammalta se silmissäni näyttää.
Muutama viikko sitten sain Koskenrantamökin ihanilta asukkailta vanhan maitotonkan joka oli
umpiruosteessa. Aluksi ajattelin rapsutella sitä teräsharjalla mutta Se jokin sisälläni kuiski, että ÄLÄ ihmeessä. Niin sitten tyydyin vain nikkaroimaan tonkan sisälle pienen korokkeen jonka päälle laitoin muovipussin. Multaa pussiin ja eikun puutarhamyymälään kukkaostoksille.
Paikalliselta puutarhalta ostin koristekaalin ja muutaman hopealehden. Jotain vihreää istutus kaipasi lisukkeeksi enkä löytänyt edes murattia. Olivat päässeet loppumaan juuri sinä päivänä.
Eipä hätiä mitiä kun omasta kukkapenkistä löytyi pikkutalvion rönsyjä. Niputin niitä muutamia huiskaleita ja tökkäsin multaan. Autotallin nurkalta löytyi vielä vanhat puutarhakeinun ruosteiset ketjut ja ripustelin ne "kaulakoruksi" tonkkavanhukselle. Tämä syysistutukseni on nyt ihan erilainen kuin ennen.
Vanha Jerikon ruusu(Seleginella lepidophylla)on taas vaihteeksi otettu esille piilostaan ja se availee pikkuhiljaa pesäänsä.
On hauska seurata sen "henkiinheräämistä". Muutaman päivän sitä jaksaa katsella sen jälkeen vaan antaa sen olla ja se käpertyy käkkärälle ja käy levolle.Helppo kasvi ja ei vaadi muuta kuin vettä ja unta.
(Jerikon ruusu on kotoisin Meksikon ja Teksasin aavikoilta . Se tunnetaan myös nimellä Peikonmähkä. Kosteutta saatuaan se avaa laakean lehtiruusukkeensa vihreänä mutta kuivuttuaan käpertyy jälleen ruskeaksi keräksi. Jerikon ruusu viihtyy parhaiten viileässä ja sitä suihkutellaan usein. Avonaisena se on näyttävä koriste) Omani olen ostanut kuutisen vuotta sitten.


Mukavia syystunnelmia kaikille .
Pajupirtin Kaisa

14 kommenttia:

Olivieno kirjoitti...

IHANA ruosteinen tonkka, kivasti keksitty korut ja kaikki! Mikä Jericonruusu? Ennoo ikuna kuullutkaan!

Risusydän kirjoitti...

Tuo ruosteinen tonkka on kyllä ihana,
vallan mainio istutusalusta (:
Minullakin on pari tonkkaa, mutta ne eivät ole yhtään ruosteessa. En ole paljon keksinyt niille käyttöä, mitä nyt joskus ovat olleet maljakkona auringonkukille.
Ihanaa syyskuun jatkoa sinulle !
Terkuin Marja

-T kirjoitti...

Voi että syysistutukset voivat sitten olla kauniita! Nuo koristekaalit jollain lailla miellyttää silmää ja ruosteinen vanha tonkka on just hyvä istutusastia! Kiva idea tuo muratin korvike, taidan laittaa mieleen hautumaan, josko joskus itsekin keksisin jos murattia ei ole saatavilla...

Uutta kaunista väriloistoista syksyista viikkoa toivottelen!!!

Jossu kirjoitti...

Mahtavan hieno tonkka, ruosteisuus sopii siihen hyvin. Ja "korut" on siihen ihan sopivat.
Haluaisin kanssa tonkan meillekin, silmät auki koko ajan kuljetaan :)

Jericonruususta en minäkään ole koskaan kuullut. Mielenkiintoinen tuttavuus. Onko se ollut sulla jo kauan hoivattavana?

Mukavaa tulevaa viikkoa!

Vuokko kirjoitti...

Tuo tonkka on tutunnäköinen, minulta niitä löytyy kolme yhtä ruosteista ja sitten yksi vähän uudempi. Talveksi olen nostanut ne aina kellariin suojaan, mutta pitääpä nyt kehitellä jotain istutusta, edes yhteen.
Jericonruususta en oo minäkään kuullut...

Nina kirjoitti...

Kyllä on kaunis tonkka sinulla! Ihania ovat tuttavasi, kun sinua muistivat tällaiselle tavalla.
Talviota onkin mukava käyttää asetelmissa ja on talvenkin kestävä.

Olen kuullut Jerikon ruususta, mutta en ole varma, olenko nähnyt sellaista, mutta nyttenpä sinä minulle tuonkin ihmeen näytit ;)

Mukavia syystunnelmia sinullekin Kaisa!:)

Marge kirjoitti...

Tonkka on nyt aivan ihana!!!:)
Ja Jericonruusu, se on minullekin outo tuttavuus, aikas mielenkiintoinen...:)

Sussi kirjoitti...

Jerikon ruusu kuulostaa kiehtovalta kasvilta, enpä ollut siitä aikaisemmin kuullutkaan.

sanna kirjoitti...

Ompa ihana kokonaisuus, todella kaunis! Nuo ketjut oikein kruunaa sen. Jericonruusu herätti kyllä mielenkiintoni, erikoinen kukka. Muistan joskus jostain lukeneeni siitä. Mukavaa torstaita!

Anonyymi kirjoitti...

kyllä on kaunista , ruosteiset esineet ja syskukat ovat erikoisen kauniita yhdessä .terveisin pike

Sari kirjoitti...

Ruosteisia unelmia on minullakin - kuulostaa ja näyttää hyvältä! Onkohan noita Jericonruusuja kukkakaupoissa saatavilla...Kiitos, kun liityit Runotalon lukijoihin-on hauska tutustua :)

Lennu kirjoitti...

Hello Hello my friend!
Hienosti ruostunut tonkka, minäkin sain vihdoin ja viimein omani, mutta se ei ole ruosteessa eikä kuulemma ruostukaan, mutta pääasia, että sen löysin.
Ihmeellinen tuo Jerikon ruusu-kukka!

Pajupirtti kirjoitti...

Kiitos ihanista terveisistä Ystävät!
Aion vielä kokeilla sitä Instant Rust-maalia.Onkohan kenellään kokemusta siitä?Aika kallista oli ainakin meidän maalikaupassa.
Kuulaita syyskuun päiviä teille lukijat.
Kaisa

aimarii kirjoitti...

Vanhat ruostuneet esineet ovat minun mielestäni myös kauniita ja niille on pihassani paikka.