9.3.09

Mosaiikki on hauska harrastus



Halkaisija 50cm

Mosaiikki-innostukseni sai alkunsa 2002 Kotkan asuntomessuilta. Yhden asunnon keittiö oli somistettu todella kauniilla keittiön väreihin sointuvilla mosaiikkiruukuilla.Tekijäksi paljastui hyvä ystäväni Minna.Tuolloin vielä koko tekotapa oli minulle täyttä hepreaa.Halu oppia oli kuitenkin niin valtava, että onnekseni Minna päätti kerätä innokkaita oppilaita yhteen ja järjesti meille todella antoisan kurssituksen.Kymmenisen neitokaista nakutteli vasaralla kaakeleita palasiksi, levitteli laattaliimaa purkkin kelkeen ja taiteili toinen toistaan kauniimpia purnukoita. Koko komeus viimeisteltiin saumalaastilla . Innostukseni oli niin kova, että lähikaakeliliikkeen setä tuli ihan tutuksi. Olin nimittäin harva se päivä käkkymässä kaakelijämiä roskalavalta.
Tähtimosaiikkini olen tehnyt paikallisen Opiston mosaiikkikurssilla. Minnan opetukset tosin meni niin syvälle tajuntaani, että oli kiva vertailla eri opettajien ohjeita.Minna veti pinnat kotiin.
Pohjana tähdessä on 10mm vesivaneri joka on tarpeeksi tukeva alusta. Kaakelinpalojen lisäksi olen käyttänyt akvaarioon tarkoitettuja koristekiviä reunassa ja keskustassa.
















Suojaruukku




Kukkapöydän päällys tehty mosaiikkitekniikalla.
Jalan sorvannut oma mieheni.

22 kommenttia:

  1. Tosi nättejä!! Ja siistiä työtä.
    Tähtimosaiikki on suorastaan upea taideteos.
    Olen tuostakin asiasta haaveillut ja joku kerta täytyy kokeilla.
    Olisi ihana vaikkapa pihapöydän kansi tehdä mosaiikista.
    Käsityömaailmassa on niin paljon kaikkea, jota olisi kiva kokeilla. Inspistä vain puuttuu.

    VastaaPoista
  2. Hei Nina, sitä ulkopöydän kantta minäkin himoitsen.Pitää vaan valita pakkasenkestävät materiaalit.
    Hyviä opaskirjojahan on olemassa.Haali jostain Virginie Loyn mosaiikkikirja saat varmaan inspistä.

    VastaaPoista
  3. Ompas upeen näkösiä! Tuollasia vois vaikka kokeilla joskus, kun löytäis jonkun kurssin :)

    VastaaPoista
  4. Kyllä olet taitava käsistäsi! Minusta nuo ovat huippuhienoja kaikki.

    Olisi kiva ainakin kilkutella niitä kaakeleita palasiksi. Saisinko ne aseteltua noin kauniisti, en tiedä?

    VastaaPoista
  5. Taustavärin olet soinnuttanut kauniiseen mosaiikkiin....todella hyvin sopien.
    Sinä se olet varsinainen mestari...!!

    jos sattuisi rikkoutumaan jokin kaunis vanha lautanen..kuppi tms. niin sillä voisi päällystää jotain vaikka ruukun, niin eipä tarvitsisi pois heittää ja siinä olisi taas uusiokäytössä ihailtavana, eikö:)

    Sinulle oikein mielihyvää päivääsi!

    VastaaPoista
  6. hienon näköisiä taideteoksia!
    Olet todella taitava.

    VastaaPoista
  7. Hei Kaisa!
    Nyt kysynkin sinulta, että mitä sinä ET osaa tehdä? Aina kun tulen tänne, täältä löytyy kaikenlaista itsetehtyä taidetta........nuo mosaiikkityöt ovat fantastisia, tähtikuvio on ihku.
    Iltaterkuin Lennu!

    VastaaPoista
  8. Kiitosta vaan Eija*, Miiah*,Sasu*ja Jossu*. Kannattaa kokeilla jos ei
    ennen ole kokeillut.Peilin kehykset
    on helppo päällystää ja tulee varmaan uniikki.

    Sirkka* juuri niin-hauskan mosaiikkityön saa kun laittaa esmes kahvikupin korvan töröttämään
    työhön ja loihtii sen ympärille tapahtumia.

    Lennu* hitsusta en ole uskaltanut kokeilla, neulontaa en harrasta, nuorempana tuli tehtyä liikaakin villapaitoja, slipareita ym.
    Mulla jokin innostus kestää hetkisen ja sit taas vaihdetaan materiaalia.Siksi niitä tuntuu olevan vaikka mitä.Virkkaus oli vauhdissa parikymppisenä ja tuli tehtyä pitsit pyyhkeisiin ja liinoja, verhoja sekä parisängyn peitekin.Samoin vielä on tallella minijakku jota voisi taas käyttää. mahtuu nääs päälle vieläkin:)
    Aurinkoista viikonloppupuolta kaikille.

    VastaaPoista
  9. Kaunista jälkeä! Työskentelen lasten ja nuorten parissa, joten oliskohan tämä sopivaa näpertelyä myös heille? Meiltä kun on kylppäriremontista jäänyt melkoinen kasa laattoja. Pitänee lainata kirjastosta joku kirja aiheesta. Kiitos ideasta!

    - Kati
    ps. Saapukohan posti päivässä täältä pohjanmaalta sinne teille?! Viimeinkin sain siis laitettua matkaan arvontapalkintosi.

    VastaaPoista
  10. Kauniita mosaiikkitöitä olet tehnyt. Vähemmän tuttua noiden tekeminen, pitäs käydä joku kurssi ensin! Jaa, vähän on vissiin käynyt ajatuksen pohjalla tuo homma, koska pistin talteen sen särkyneen lasisen ovaalimaljakon jäännökset!
    Mukavaa jatkoa viikollesi!

    VastaaPoista
  11. Hei Kati*
    Askartelu on mitä mainiointa virikettä myös pienille piihastelijoille. Työpaikkani vieressä on päiväkoti jonka lapset ovat tehneet, ehdotukseni mukaan, äitienpäivälahjaksi pannunalusen.
    Pohjaksi käy vaikka palaset laminaattilattian "lautoja" tai ohut vaneri n 5-6mm paksu. Kaakelinpalat on hyvä nakutella valmiiksi pieniksi paloiksi. Sitten vaan laattaliimaa levyn päälle ja palasia liimaamaan. Kaakelien reunapalaset(sellaiset joissa on oikeaa laattareunaa)laitetaan ulkoreunalle. Näin saadaan siisti jälki eikä jää teräviä reunoja.
    Saumausjauhe laitetaan muovipussiin ja sinne loraus vettä, puristellaan tasaiseksi ja pursotetaan kaakelinpaloille kun ne ovat kuivuneet.Annetaan hetki kuivahtaa ja pyyhitään ylimääräinen pois, samoin kuin laatoitetaan oikeita kaakeleitakin.
    Äidit oli varsin tyytyväisiä iloisenvärisistä pannunalusista. Kannattaa kokeilla.(lapset 3-5-v.)
    Kiitos jo etukäteen palkinnosta.
    Marja-Leena* Kokeile edellisen ohjeen mukaa.Pannunalusista on helppo aloittaa.Tsemppiä kokeilulle.

    VastaaPoista
  12. Kirjoitusvirheistä sorry.
    Vielä sen verran, että kun palaset on rikottu kantsii laittaa kulmiin sellaisia paloja joissa on molemmat reunat ehjät. Eli ne laattojen varsinaiset kulmat. Näin kulmista tulee siistit. Laattoja voi laittaa ihan vieriviereen tai jättää noin 3mm rakoset ympärille. Tällöin saumalaasti antaa oman säväyksensä työlle.

    VastaaPoista
  13. Jestas kun ovat hyvän näköisiä!!
    Esim. tuollainen tähti ( tai useampikin) olisi myös ihana pihankin koriste:) Olet kyllä mestari käsistäsi ja kaiken lisäksi hengästyttävän upean energinen. Roiskases sitä energiaa vähän tännekin päin:))))

    VastaaPoista
  14. Mimosamammalle**Huiiiiissss.... tuleeko. En nyt hänen runsaudestaan tiedä. On vaan niin kausiluonteista toisinaan.
    Nääkin tekeleet on useamman vuoden takaa. Mutta onpahan noita tullut kokeiltua kaikenlaista.
    Hauska juttu kun yritin KERRAN tehdä noita 3D kortteja, mulla meni hermo siinä nypläyksessä. Kauniitahan ne on mutta ei mun tekemänä:)eikä mun juttu.
    Leppeää hiutaleista iltaa. Ovat niin hentosia.

    VastaaPoista
  15. Iso kiitos Pajupirtti tarkemmasta ohjeesta. Taatusti kokeillaan jollain kerralla tätä!

    VastaaPoista
  16. Upeita mosaiikkitöitä! Ja niin ihanat värit! Kiitos ohjeistasi, olen myöskin kauan haaveillut niitä tekeväni, ja omasta + monen muun remontissa ylijääneet kaakelit odottavat jo rohkeutta...

    VastaaPoista
  17. Tosi hienoja mosaiikkitöitä olet tehnyt! Itselleni syntyi pieni kipinä niihin myöskin tässä jokin aika sitten jonkun lehtijutun jäljiltä, mutta en ole saanut testailtua. Aika ei millään meinaa riittää kaikkeen siihen kivaan mitä voisi kokeilla ja tehdä... Kiitos myös ohjeistuksista, täytyy laittaa mietintämyssyyn muhimaan =) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  18. Reippaasti vaan kokeilemaan Kati*, Olivieno* ja Reisku*.
    Saumausaineen poistossa on hyvä väline 3-4cm paksu superloninpalanen.Pyörivin liikkein kun sillä sivelee pintaa niin saa kaikki rakoset piiloon.
    Kannattaa kokeilla.
    Mukavaa loppuviikkoa kaikille.

    VastaaPoista
  19. Kokeilkaa vaikka pelkästään mattavalkoisia ja kiiltäviä kaakeleita sekaisin, sinne sekaan muutama peilin palanen ja voi kun tulee kaunista.Kiiltaväpintaisissa laatoissa vaan on se paha puoli, että niiden reunat voivat mennä rikki pilkottaessa. Ts. reunat halkeilee säröille rumasti. Mutta jos saatte ne rikki suht hyvin ne on mitä kauneinta materiaalia mosaiikkitöihin.
    Laattoja nakutellessa on hyvä laittaa laatta nurin päin ja läpinäkyvän pussin sisään niin roiskeet ei lennä silmille. Laatan päälle voi laittaa vaikka märän kankaan tai pyyhkeen niin säilyy paremmin pinta hyvänä.

    VastaaPoista
  20. Tosi nättejä nuo mosaiikkityöt...On pitänyt kokeilla mutta vielä en ole saanut itsestä irti.No jos sitten kesällä.Olinkin jo ostanut kelloköynnöksen siemeniä ja ajattelin kokeilla ainakin sitä kasvattaa ja muutamaa muuta : D Hyvää lähestyvää viikonloppua...

    VastaaPoista
  21. Wau=)

    Itse tässä suunnittelen mosaiikkitöiden aloittamista ja täältäkin löytyi ihania vinkkejä, olet kyllä taitavasti tehnyt noita mosaiikkijuttuja :)

    VastaaPoista

Kiitos viestistä♥ Skicka en kommentar♥Leave a message♥